sobota 29. februára 2020

Termostat - výber, funkcie, rady

V prvom rade si treba dávať pozor pri kúpe, či chcete pre elektrické odporové droty, bojler alebo pre ovladanie termoelektrických hlavíc pre podlahové kúrenie.
Pre bojlery a elektrické odporové drôty treba verziu s prúdom 3A, pre bojler, elektrické odporové drôty 16A.
- asi všetky majú možnosť pripojiť externý senzor, ja však všetko meriam pomocou vstavaného

Princíp zapojenia v mojom prípade. Používal som termoelektrické hlavice NO. Tie som pripájal do termostatu do polohy NC. Ak je termostat vypnutý - tak hlavica sa spína - a okruh je uzatvorený. Ak je termostat zapnutý a je dosiahnutá požadovaná teplota v izbe tak termostat sa zopne a uzatvorí okruh - pod prúdom. Ak nie je požadovaná teplota, do termoelektrickej hlavice nejde prúd a okruh je otvorený.

Avatto wifi smart thermostat, ME81AH
https://www.aliexpress.com/item/4000398480147.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dvd7zkd
cena: 25 EUR
- nemá funkciu pamätať si posledný stav pred výpadkom prúdu a tým pádom ho neodporúčam
- termostat sa nastavuje keď naraz podržíte na viac ako 5s obe šipky (šipku dohora aj dodola súčasne), pri prvom stlačení vo vypnutom stave sa to zresetuje a wifi začne blikať rýchlo. Ak termostat pripájate nanovo k mobilu, treba aby blikal pomaly a teda to celé ešte raz zopakovať a termostat zapnúť.
sensor: NTC
spotreba: <1W
nastavenie teploty min.: 1st.C - to je chýba, na väčšine ide o menšiu hodnotu - 0,5st.C
napájanie: 220V
rozsah nastavenia teplot: 5-90st.C
Rozmery termostatu sú také, že vojdu do krabice kp68, ja používam na väčšine miest, hlavne kde idú termostaty hlbokú kp68.


Stlačením M a šípky do dola na dlhšie ako 5s dochádza k nastaveniu pokročilých funkcií.




rozpis jednotlivých znakov na displeji


V mobile je potrebné nainštalovať Tuya smart app. Po nainštalovaní dať pridať zariadenie, vyberiete thermostat. Pri aktivácii je dobre mať zapnutý bluetooth, gps, wifi. Zadate heslo a názov vašej siete. Taktiež je potrebné sa pripojiť na tuya smart wifi - pomocou wifi pripojenia na mobile. 
- podobne ako iné činské riešenia ide to cez cloud, je to pomerne komplikované, problematické, veľakrát nevyhľadateľné a vyžaduje to veľa trpezlivosti
- ďalšou nevýhodou je, že po výpadku prúdu a spätnom nabehnutí trvá pomerne dlho kým sa termostat pripoji na wifi
- taktiež pri výpadku sa neobnoví stav predtým a termostat ostáva vypnutý a je potrebné ho zapnúť manuálne alebo cez mobil - avšak ak nie je pripojený na wifi, čo trvá pomerne dlho tak to je možné urobiť len manuálne. Problémom je ak vo vašej oblasti vypadáva elektrická energia pomerne často. Riešením je všetky napájacie káble k termostatom natiahnuť z jedneho bodu, ktorý bude zálohovaný. 

Beok TGT70WIFI-WP Wifi Touch Screen

Cena: 32 EUR

3 typy modelov:
... WIFI-EP 16A - pre elektrické odporové drôty
... WIFI-WP 3A - pre podlahové vodovodné kúrenie
... WIFI-WPB 3A - pre plynový bojler

Takto vyzerá termostat. Pri jeho montáži je potrebné ho rozdeliť, zatlačiť jednú časť hore a druhú držať a tým sa vysunie. 



Defaultne termostat po vypnutí prúdu si nepamätá posledný stav. Ak chceme, aby sa obnovil - napr. pred výpadkom bol zapnutý a aj po výpadku chceme zapnutý tak treba nastaviť PON na 01.
- ovláda sa cez BEOK aplikáciu v mobile a tam stlačením senior (ikona kľúča) sa dá nastaviť pamäť napájania - zapnúť
- pamätá si posledný stav pred výpadkom prúdu (power off memory function)
- ak vám ukazuje nesprávnu teplotu v izbe, treba cez parameter ADJ to zosúladiť
- drôt ovládaci termoleketrickú hlavicu sa zapája do NC na zadnej strane termostatu
Na ovládanie wifi verzie cez mobil treba stiahnúť Beok home v google play. V nastaveniach treba zmeniť FAC z hodnoty 8 na hodnoty: 10 alebo 32. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Drvič na konáre

 Riwall RES 3044 B - mal som už tento drvič, ale jedného dňa som ho použival skoro 8 hodín vkuse, na čo nie je určený a rozpadlo sa nejaké k...